100 landbouwers zorgen met Arvesta en Cristal voor nieuwe oogst brouwgerst  1920x435px

100 landbouwers zorgen met Arvesta en Cristal voor nieuwe oogst brouwgerst

Zo’n 100 Belgische landbouwers teelden dit jaar gerst voor lokale verwerking bij bierproduct Cristal. Mét de ondersteuning van Arvesta uiteraard.
100 landbouwers zorgen met Arvesta en Cristal voor nieuwe oogst brouwgerst  968x1235px

Bij het verschijnen van dit artikel is de eerste brouwgerst misschien al geoogst. Zo’n 100 Belgische landbouwers teelden dit jaar gerst voor lokale verwerking bij bierproduct Cristal. Mét de ondersteuning van Arvesta uiteraard.

Brouwgerst in opmars

De samenwerking die in 2022 werd opgestart tussen Arvesta, Cristal en lokale landbouwers werpt zijn vruchten af. Bij de start tekenden 49 Belgische boeren in voor een areaal van net geen 300 ha. Dit jaar steeg dat aantal naar 95 landbouwers die samen 600 ha brouwgerst telen. En gelijk hebben ze, want brouwgerst past perfect in je teeltplan. Het is een makkelijk te telen gewas, maar vraagt wel een goede opvolging om een ideaal eiwitgehalte te bereiken. Ook de oogst- en bewaaromstandigheden moeten goed zijn om de kwaliteit te garanderen. “Tot voor enkele jaren was brouwgerst in België – nochtans bierland bij uitstek – nagenoeg volledig verdwenen. Deze trend is intussen gekeerd onder impuls van een toenemende vraag voor lokaal vanuit de markt en slimme partnerschappen zoals die tussen Cristal en Arvesta,” klinkt het bij Esther Monard, Business Development Director Agri & Horti bij Arvesta.

Een lokaal pintje

Bij Cristal zijn ze vragende partij voor brouwgerst van eigen bodem. Ellen Mertens, meesterbrouwer: “Cristal is een pionier in pils. Pionieren betekent voor ons focussen op de kwaliteit, van graan tot tapkraan. Dankzij de korte keten met Belgische boeren en de samenwerking met Arvesta kunnen we de kwaliteit op elk moment opvolgen en garanderen. We zijn overtuigd van het product dat onze Belgische boeren afleveren.” Vandaag werkt Cristal samen met ongeveer 74 landbouwers in zowel Vlaanderen als Wallonië die zo’n 460 hectare aan akkers bewerken, goed voor zo’n 3.000 ton. Die gerst wordt bij Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands verwerkt tot mout om daarna richting brouwerij in Alken te gaan. Cristal is daarmee de grootste afnemer van Belgische brouwgerst.

Toekomstgerichte keuze

Maar ook deelnemende landbouwers zijn tevreden over de samenwerking. Jan Coenegrachts uit Riemst teelt al voor het derde jaar op rij brouwgerst. Hij vindt het een ideaal gewas om te telen in steeds extremere weersomstandigheden, want het vraagt weinig bemesting. “Brouwgerst is relatief eenvoudig te telen en is een rustgewas: de bodem moet niet intensief worden bewerkt en kan herstellen. Daardoor kan ik het goed inpassen in de teeltcyclus van mijn bieten, uien, wortelen, erwten, cichorei, mais en aardappelen.” Maar ook financieel is er een duidelijke meerwaarde: “Vergeleken met andere graansoorten krijg ik een premie van Arvesta en Cristal. Bovendien is mijn risico beperkter: als de oogst tegenvalt, verkoop ik de gerst als veevoeder. Als ik de praktische en financiële voordelen optel, is brouwgerst voor mij op meerdere vlakken een toekomstgerichte keuze. En uiteraard ben ik ongelooflijk fier om te kunnen bijdragen aan Cristal!”

“Brouwgerst is een toekomstgerichte keuze.”