Agro Experience in Neerhespen oogst succes
Begin juni is proefveldtijd! Dit jaar kregen onze traditionele openvelddagen in Neerhespen een facelift van formaat: de eerste Agro Experience-days waren een feit.Landbouwers, ketenpartners en journalisten kregen een praktijkbeeld van onze innovatieve, duurzame teeltoplossingen en werden getrakteerd op een heerlijke BBQ.
Bekijk hieronder onze aftermovie:
Toppers in tarwe en gerst
De eerste halte van de proefveldrondgang draaide om de beloftevolle wintertarwerassen. Arvesta-experten vertelden vol enthousiasme over de mogelijkheden van toppers als Celebrity en nieuwkomer Karoque, een zeer vroeg ras dat desondanks een hoog opbrengstpotentieel heeft. SU Ecusson blinkt dan weer uit als biscuittarwe met een hoge tolerantie voor zowel fusarium als gele roest en combineert dat met een hoge korrelopbrengst en laag eiwitgehalte, zoals gewenst is bij biscuitrassen. Maar ook KWS Sverre blijft standhouden en heeft bij late zaai zeer weinig last van fusarium of gele roest. Ook het vermelden waard is KWS Sabrum, een uitstekende voedertarwe die gerust de opvolger van Gleam kan genoemd worden. Over naar de gerstrassen dan, waar de keuze tussen een klassiek of Dwergvergelingsvirustolerant ras in de verf werd gezet. Julia blijft een opbrengsttopper met stabiel rendement en met amper gevoeligheid voor dwergroest, terwijl LG Zorica zijn tolerantie voor dwergvergelingsvirus combineert met een hoog opbrengstpotentieel.
Gewasbescherming in granen
Er was uiteraard ook aandacht voor de bescherming van granen in het veld. Bij tarwe bleken gele en bruine roest dit jaar een vaak voorkomend probleem, net als septoria bij natte en matig warme omstandigheden. In de gerst zagen we ramularia. Het toepassen van gewasbescherming zorgde voor betere resultaten dan in de niet-behandelde percelen, maar door de hoge ziektedruk kon er geen 100% bescherming geboden worden. In de fungicidetoepassingen bij tarwe is de belangrijkste les om de tijd tussen de T1- en T2- behandeling niet te groot te laten worden. Maximaal 18 dagen bleek een goede norm te zijn. Een toepassing met Velogy Era in T2 gaf een goed resultaat ter bescherming van het laatste blad. In de nieuwe combinatie van Univoq met Velogy Plus combineren we 3 i.p.v. 2 actieve stoffen met een beter resultaat tot gevolg. In de T1-behandeling zagen we de meerwaarde van Balaya. Revysol is het sterkste triazool op septoria. Een bestrijding met een generiek solo triazool zoals prothioconazool geeft een eerder matig resultaat.
Plantenvoeding in granen en aardappelen
Voor de plantenvoeding in granen lag de nadruk op het stimuleren van de aanvangsgroei en ook op het efficiënt inzetten van stikstofbemesting. Ipo Marine biedt het gewas de noodzakelijke nutriënten zodat het gewas vitaal genoeg is om o.a. stikstof en fosfor op te nemen. Met BlueN en N-Leaf kan vervolgens de stikstofbemesting efficiënt en duurzaam ingezet worden, zeker met de variabele weersomstandigheden van de afgelopen maanden. Om het rendement te verhogen, biedt de combinatie van een vloeibare stikstof- zwavelbesmeting (Sulfazote) en een ureaseremmer (Limus perform) de ideale oplossing. Beide zorgen ervoor dat de stikstofopname verhoogt en de stikstofvervluchting vermindert met een een hoger eiwitgehalte en opbrengst als positief gevolg.
Op het demoveld van aardappelen bleek duidelijk dat de basisbemesting met Haspargit steeds het meest cruciale is. Haspargit zorgt voor de aanbreng van cruciale nutriënten voor aardappelen die opbrengst en de kwaliteit op het tijdstip van de oogst en in de stockage verhoogt. Ter aanvulling zijn microgranulaten al meerdere jaren de toegevoegde waarde voor een goede groei door hun positieve invloed op bodemstructuur en –kwaliteit. In de bemesting van de aardappelen zijn BlueN en N-Leaf ook toepasbaar. Een andere bladvoeding die zorgt voor een vitaler gewas is Optima Vigor+. Optima Vigor + zorgt ervoor dat het gewas een grotere weerstand en vitaliteit heeft gedurende het groeiseizoen.
Aandacht voor contractteelten
Na de teelttechnische stops was het tijd om naar het bredere Arvesta-aanbod te kijken. Droge erwten bijvoorbeeld zijn een waardevolle bron van proteïnen en kunnen vanaf dit najaar verwerkt worden in de nieuwe Arvesta-fabriek in Mettet. Het gewas vraagt weinig of geen stikstofgift, laat veel voedingsstoffen achter voor de vervolgteelt en kan zelfs perfect gecombineerd worden in duoteelt met tarwe. Andere contactteelten uit het gamma zoals brouwgerst, biscuit- en baktarwe en brouwgerst werden ook voorgesteld aan het publiek.
Naar een gezonde bodem
Wie meer wil weten over carbon farming was in Neerhespen aan het juiste adres. Met een fikse klont opgegraven aarde werd het belang van een goede bodemgezondheid in de praktijk getoond. Door de uitstoot van CO2 op het landbouwbedrijf te verlagen en tegelijk koolstof op te slaan in de bodem wordt die kwaliteit elk jaar beter. Kiezen voor een juiste (mix) van groenbedekkers die aangepast is aan de bodem en de voor- en nateelt is een slimme zet om het organische stofgehalte in de ondergrond te verhogen. De Arvesta-experten zijn perfect geplaatst om landbouwers inzicht te geven in het brede aanbod aan groenbedekkermengsels.
Duurzame innovaties
Last maar zeker niet least waren er de Fertigatie-container en de collega’s van Smart Farming die landbouwers warm maakten voor hun innovatieve oplossingen. Fertigatie toont zich vooral in de uien- en pootgoedteelt een waardevolle investering om op het juiste moment water en voedingsstoffen op het land te brengen. Het is bovendien een zeer duurzame oplossing, want dankzij het druppelsysteem gaan er geen voedingsstoffen of water verloren. Wie klaar is om aan de slag te gaan met taakkaarten voor variabel zaaien, poten of toedienen van plantvoeding kon zijn hart ophalen aan de laatste informatiepost van de dag. De experten demonstreerden hoe zo'n taakkaart ingeladen en gebruikt kan worden op een John Deere-tractor. De kant-en-klare precisielandbouwservice Varicare bewijst een meerwaarde in granen, mais en aardappelen door het rendement van je perceel en machines te verhogen.
De interesse was oprecht, al moeten we toegeven dat de heerlijk geurende barbecue de aandacht van de aanwezigen richting de tent trok. De dag werd afgesloten met een gezellige babbel en een drankje, waarbij er nog volop vragen werden gesteld en ervaringen uitgewisseld. Tijdens de barbecue konden de bezoekers proeven van heerlijk vlees van runderen gevoerd met Euroclim-voeders. Kortom, een geslaagde editie van Agro Experience in the field!