Doelgericht ontwormen is een goede investering.
Ontwormen is iets dat dikwijls aan de aandacht ontsnapt. Het enige zichtbaar getal is het aantal afgekeurde levers ten gevolge van “White spots” veroorzaakt door Ascaris suum (spoelworm). De spoelworm heeft een hoge (500 000 eitjes per dag) maar wel een vrij lange migratiecyclus. Na de opname van een infectieus eitje volgt er een lange migratie door de lever en de longen (met de nodige schade) in 5 opeenvolgende larvaire stadia. Aangekomen in de dunne darm zal de volwassen worm verder interfereren met als gevolg minder groei en slechtere voederconversie.
Worminfecties worden dikwijls geassocieerd met onhygiënische omstandigheden en of slecht bedrijfsmanagement. Toch is er een vals gevoel van veiligheid op de hedendaagse bedrijven die er tegenwoordig mooi en proper uitzien. Een strategische benadering met een consequent geprogrammeerde ontworming is het enigste doeltreffende. De ontwormingsintervallen zijn gebaseerd op de prepatente periode van de spoelworm. Deze is tussen de 35–60 dagen naargelang biggen en oudere varkens.
In de praktijk is het onderstaande schema de beste bescherming tegen spoelworminfectie.
1. Ontworm alle varkens 22-25kg bij het opleggen in de vleesvarkensafdeling (week 1)
2. Ontworm ze opnieuw 6 weken later (week 7)
3. Ontworm ze opnieuw 6 weken later - dus net voor het einde van de afmestperiode (week 13)
Zorg ervoor dat er geen varkens onbehandeld blijven. Zij kunnen namelijk opnieuw de bron zijn voor herinfectie.
Wil je meer informatie over de impact van wormen op je vleesvarkens? Neem contact op met je dierenarts of contacteer je commercieel verantwoordelijke Varkens !