LT banner grasland

Kies voor kwalitatieve graskuilen en herzaai nu je grasland

Dit jaar is er veel gras geoogst, maar vaak bevatten de vroege snedes te veel ruwe as in de graskuil en de latere snede een lagere verteerbaarheid wegens het (te) oude gras. Ook de maiskuilen zullen van lagere kwaliteit zijn. Om dit tegemoet te komen, is het aangeraden om nu te herzaaien.

De bodemtemperaturen zijn nog voldoende hoog en de vochtigheid is meestal optimaal. Dit zorgt voor een goede kieming en vestiging van het gras. Van Italiaans raaigras kan je in de lente een goede snede nemen. Wanneer je voor hyride raaigras of een mix hybride/Italiaans raaigras kiest, zal deze snede iets minder zwaar zijn, maar zal deze iets kwalitatiever zijn en kan je nog 1 a 2 jaar goede, kwalitatieve snedes nemen. Dit wat tijdelijk grasland betreft.

Voor blijvend grasland is het aangeraden om uw percelen te controleren. Door het extreem natte jaar hebben veel weides afgezien. Wanneer je deze slechte percelen scheurt en herinzaait, kan je de grond terug in orde brengen, kale plekken opvullen en de productie verhogen met nieuw (genetisch beter) gras. Je dient wel op te letten met scheuren als je ingetekend hebt op de ecoregeling ‘Behoud meerjarig grasland’. Voor meerjarige weides is Engels raaigras het meest aangeraden wegens zijn hoge productie en hoge kwaliteit. Een goede maatstaf om te bepalen of je moet scheuren of niet is volgende: indien je meer dan 40% kale plekken, onkruid of slechte grassen in je weide hebt, vernieuw je best je grasland.

Grasland zaden Enkelvoudige componenten grasachtigen

Het is ook nog een goed moment voor doorzaai van oude of beschadigde weides. Dit doe je best wanneer er tussen de 20% en 40% kale plekken, onkruiden of slechte grassen aanwezig zijn. Graag overlopen we nog even de aandachtpunten die een geslaagde doorzaai garanderen:

  • Zaaien op kort gras

  • Zaaien op een open zode (bijvoorbeeld eerst de zode voor zaai)

  • Zaai op een vochtige bodem en tijdens een vochtige periode

  • Probeer het graszaad in te werken (dit kan bijvoorbeeld met de hulp van een schijvendoorzaaimachine of rol)

Verder is mogelijk om nog andere types gras te zaaien, maar hierbij dien je rekening te houden met het zaaitijdstip. Op basis van de begingroei van de soort wacht je best niet te lang met inzaai. Veldbeemd, roodzwenk met fijne uitlopers en struisgras hebben een langzame begingroei. Deze worden best nu onder nog relatief warme omstandigheden gezaaid omdat ze anders te klein de winter zullen ingaan.


In de 2e categorie zitten de soorten: beemdlangbloem, kropaar, rietzwenk, roodzwenk met grove uitlopers. Deze hebben een normale begingroei, maar dienen ook best voor half oktober gezaaid te worden.


Ten slotte hebben we de 3e categorie die een snelle begingroei hebben: Engels raaigras, Italiaans raaigras, hybride raaigras, Westerwolds raaigras en timothee. Deze rassen kiemen nog bij een temperatuur van 5°C, dus kunnen nog laat gezaaid worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden, kunnen we deze grassen nog zaaien tot eind november.


Heb je vragen of wens je een advies op maat? Contacteer je Aveve-zaakvoerder. Een overzicht van onze zaakvoerders vind je hier.