UPDATE: Afschaffing kalenderlandbouw; deadline voor inzaai vanggewas valt weg. Inzaai vanggewas van zodra het kan. Lees hier waarom je best een grasachtige groenbedekker inzaait.
Het agentschap landbouw en zeevisserij heeft samen met de mestbank van de VLM gecommuniceerd dat de uiterste wijzigingsdatum nateelten en vanggewas verlengd is tot en met 15 november. Je kan dus nog tot en met 15 november wijzingen aanbrengen in uw verzamelaanvraag in verband met groenbedekkers.
Dit wil zeggen dat gewassen die nog niet helemaal rijp zijn nog wat langer op het veld kunnen blijven staan omdat men het vanggewas pas moet inzaaien nadat de teelt van het veld weg is. Let wel dat je nog steeds moet voldoen aan de minimale grondbedekking en gewasrotatie/diversificatie. Aangezien de dagen extra korten en kouder worden deze periode zal uw groenbedekker nog minder (snel) ontwikkelen dan wanneer men dit eerder op het jaar doet. Ruw genomen zijn enkel grasachtige groenbedekkers nog geschikt om te zaaien aangezien deze nog enige ontwikkeling zullen realiseren. Denk hierbij voornamelijk aan (snij)rogge, italiaans of hybride raaigras.
Het is daarom een goed idee om Italiaans of hybride raaigras in te zaaien. Graag overlopen we nog even de eigenschappen van deze types raaigras.
Italiaans raaigras (Lolium multiflorum):
Dit type raaigras heeft een zeer snelle ontwikkeling en voorjaarsgroei. Door zijn snelle voorjaarsgroei kan er een zware eerste snede van dit type gehaald worden. Agronomische eigenschappen zijn oppervlakkige beworteling en matige roestresistentie.
Hybride raaigras (Lolium hybridum):
Dit type raaigras is een kruising tussen Engels en Italiaans raaigras. Het combineert de productieve eigenschappen van Italiaans raaigras met de kwalitatieve eigenschappen van Engels raaigras. Het heeft een iets tragere voorjaarsgroei dan Italiaans, maar sneller dan Engels. Ook is dit type gezonder dan Italiaans raaigras.
Wanneer deze 2 types gemend worden kan je het beste van deze types naar boven halen. Hier zijn enkele belangrijke redenen om deze mix te overwegen:
Verlengd Groeiseizoen: Italiaans raaigras staat bekend om zijn snelle groei, vooral in koelere seizoenen, terwijl hybride raaigras het hele jaar door consistente groei kan bieden. Door de twee te mengen, zorg je voor een langere en meer continue aanvoer van hoogwaardig voer. De optimale periode om dit mengsel aan te houden is een jaar en half.
Verhoogde Weerstand: Hybride raaigras erft de hardheid van Engels raaigras, waardoor het beter bestand is tegen ziekten en plagen. Wanneer het wordt gemengd met Italiaans raaigras, dat snel en dicht groeit, kan de combinatie een robuuste zode creëren die minder vatbaar is voor omgevingsstress.
Bodemgezondheid en Erosiebestrijding: Het dichte wortelstelsel van Italiaans raaigras helpt bij het voorkomen van bodemerosie en het verbeteren van de bodemstructuur. Hybride raaigras draagt ook bij aan de bodemgezondheid met zijn diepe wortels, die de bodem beluchten en de waterinfiltratie verbeteren. Samen bevorderen ze een gezonder bodemecosysteem en een optimale stikstofopname.
Economische Efficiëntie: Door de snelle groei en hoge opbrengst van Italiaans raaigras te combineren met de duurzaamheid en weerbaarheid van hybride raaigras, kunnen boeren een kostenefficiënter voersysteem bereiken. Deze mix vermindert de noodzaak van frequente herinzaai en minimaliseert de inputkosten op de lange termijn.
Een kant en klare mix is beschikbaar onder de naam mixital hybride. Deze bestaat uit 50% italiaans raaigras en 50% hybride raaigras.
Let Wel: De verplichting in het kader van het Mestdecreet om vanggewassen in te zaaien, blijft bestaan. Ook voor bepaalde aangevraagde steunmaatregelen (b.v. ecoregeling organische koolstof) blijft het belangrijk dat de teelten die opgegeven worden in de verzamelaanvraag overeenstemmen met de situatie op het veld.