Voor de mais die pas gezaaid is in juni zal er nog wat geduld moeten zijn. Of het zelfs verantwoord is om zeer laat gezaaide mais te kopen hangt sterk af van wat de verwachte opbrengst zal zijn van deze mais. Op basis van de geschatte droge stof opbrengst per hectare en de verwachte kwaliteit kan een inschatting worden gemaakt van de voederwaardeprijs. Op basis van deze prijs kan worden beslist of het niet goedkoper is om bijproducten zoals protistar plus of perspulp aan te kopen, of ruwvoedervervanger zoals N°19/600 – Carbomix Fourage.
De prijs die je voor mindere goed mais mag betalen daalt zeer snel. Hieronder 3 verschillende scenario’’s met een inschatting van de waardevermindering:
-Zeer goede mais van 980 VEM/kg droge stof en een opbrengst van 14 ton droge stof per hectare: Altijd voordeliger dan bijproducten/ruwvoedervervangers
Stel dat je voor deze mais aan 1000 EUR/ha kan kopen, zonder hakselen. De effectieve prijs is regio-afhankelijk.
-Mindere mais van 930 VEM/kg droge stof en een opbrengst van 10 ton droge stof.
Relatief mag deze mais dan 650 euro/hectare kosten
-Slechte mais van 880 VEM/kg droge stof en een opbrengst van 7 ton droge stof.
Relatief mag deze mais dan 410 euro/hectare kosten.
Laat je dus niet verrassen en overweeg afhankelijk van je ruwvoedervoorraad of je best mais koopt of toch ook een deel van het ruwvoedertekort invult met natte bijproducten of droge ruwvoedervervangers. Je voedingsadviseur helpt je hier graag bij.