Mangaantekorten voorkomen of corrigeren in granen met Actyvium Green

Het belang van een goede mangaanbemesting in akkerbouw- en groentegewassen wordt nog altijd sterk onderschat. Mangaan speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van planten en zeker ook in granen.

Mangaan speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van planten. Het maakt deel uit van verschillende processen zoals fotosynthese, plantmetabolisme en de opname van andere voedingselementen. Net zoals alle andere elementen speelt ook hier de wet van Liebig. De wet van Liebig of wet van het minimum komt erop neer dat de opbrengst van een gewas wordt bepaald door de voedingsstof die relatief het minste aanwezig is.

Belang van mangaan in het groeiproces

Mangaan is net zo onmisbaar in de fotosynthese als water, de basisbouwsteen voor al het leven op aarde. Mangaan is een katalysator in de water oxidatie waarbij er tijdens het doorlopen van de cyclus elektronen gevormd worden die gebruikt worden bij het vormen van energie voor de plant zelf.

Mangaan tekort bij granen 968x455px

Daarnaast is mangaan ook belangrijk voor de vorming van Chlorofyl in de plant (hier gebeurt de fotosynthese), de vorming van aminozuren en de vorming van moleculen zoals lignine die zorgen voor de celwandsterkte. Mangaanmeststoffen werken ook synergistisch in combinatie met nitraat omdat mangaan deel uitmaakt van het assimilatieproces van nitraat in de plant.

Een tekort aan mangaan is vaak herkenbaar aan necrotische bruine gele vlekjes op het blad en dit vooral bij het jongste blad te beginnen. Een overmaat kenmerkt zich door zwarte stipjes en een gelig blad. Hoe luchtiger de grond, hoe sneller er mangaan gebrek optreed. Extra mangaan sterkt de plant aan waardoor deze beter de winter doorkomt en vlot kan doorgroeien in het vroege voorjaar!

26.08.24_AH Nieuwsbrief_mangaan in aardappelen_dubbele snelheid

Een voedingstekort moet altijd worden voorkomen in plaats van te corrigeren. Dit kan door standaard de mangaanbemesting op te drijven vanaf een bepaalde periode. Van sommige gewassen of gronden weet je nu eenmaal dat een gebrek zich kan voordoen en dit zware gevolgen kan hebben. In praktijk kan mangaan het makkelijkst worden toegediend via bladvoeding. Mangaan meststoffen zijn vaak beschikbaar onder de vorm van mangaan chelaat, mangaansulfaat of mangaannitraat. Elk met hun eigen voor en nadelen!

Om de voordelen van alle varianten te combineren en negatieve effecten te counteren werd Actyvium Green Mn ontworpen. Een combinatie van het snelwerkende mangaansulfaat (kort effect) en het traag werkende (langdurig effect) mangaanchelaat (EDTA). In het middel is ook 4.7 % MgO en 5.7 % nitraatstikstof, niet registratieplichtig in kunstmestregister, aanwezig. Magnesium en nitraat boosten de opname van mangaan en zorgen ervoor dat zelfs bij een verkeerde diagnose van mangaangebrek i.p.v. magnesiumgebrek er toch altijd resultaat is! Een snelle werking is nodig in geval van een acuut gebrek, maar een langdurige werking is minstens zo belangrijk om het seizoen rond te komen!

Actyvium Green Mn kenmerkt zich door zijn goede oplosbaarheid en mengbaarheid met diverse gewasbeschermingsmiddelen. Gezond verstand gebruiken blijft echter nog altijd de basis voor mengingen en bij twijfel, contacteer altijd jouw adviseur.

Ons advies in granen

Afhankelijk van de zaaidatum adviseren we om Actyvium al in het najaar in te zetten aan 1.5 kg/ha in combinatie met een onkruid of luizenbehandeling om gebrek in het vroege voorjaar te vermijden en het wegkwijnen van planten in de winter te vermijden.

Wil je meer info over Actyvium Green Mn? Contacteer dan jouw lokale zaakvoeder.