
MAP 7: Nieuwe mestmaatregelen vanaf 2025
Uitrijregeling: periode en vervoer
Nieuw: alle burenregelingen van vloeibare dierlijke mest via AGR-GPS app. Daarnaast ook verplichting vanaf 01/07 voor alle transporten van vloeibare dierlijke mest op eigen gronden. Dit met uitzondering van transporten naar percelen in gebiedstype 2 en 3 waar er een verplichting tot gebruik van erkende voerder geldt vanaf 01/07. Voor meer duidelijkheid zie schema hieronder:

Daarnaast werd de uitrijregeling aangescherpt:
Zo mag men percelen met aardappelen en maïs, waarop er geen voorteelt aanwezig is pas vanaf 15/03 bemesten met meststoffen type II en III. Voordien was dit nog 15/02.
Bovendien werd ook de uitrijregeling voor het voeren van effluent aangescherpt. Voor de meest accurate gegevens verwijzen wij naar de infopagina van de mestbank rubriek uitrijregeling.

Vanggewassen
Basisregeling vanggewas: Op percelen in gebiedstype 1, 2 en 3, die geen zware kleigrond zijn, moet na een hoofdteelt, die uiterlijk 31/8 werd geoogst, uiterlijk 15/9 een vanggewas worden ingezaaid. Dit tenzij er een nateelt wordt ingezaaid.
De gebiedsgerichte vanggewasregeling (verplicht doelareaal) in gebiedstype 2 en 3 werd binnen MAP 7 geschrapt. Men heeft echter nog steeds de mogelijkheid om vrijwillig te kiezen voor inzaai van vanggewassen om op die manier bemestingsreducties terug te verdienen (zie punt 3 hieronder).
Verder kan de inzaai van vanggewassen belangrijk blijven in het kader van de conditionaliteit (GLB) binnen de verzamelaanvraag. Dit met het oog op minimale bodembedekking.
Bemestingsreductie:
Binnen MAP 7 is er een verdere bemestingsreductie voorzien op vlak van werkzame stikstof. Het grote verschil met het voorgaande MAP is dat men er echter voor kan kiezen deze reductie (gedeeltelijk) terug te winnen door het vrijwillig toepassen van goede landbouwpraktijken.
In de tabel hieronder worden de totaal/maximaal voorziene reducties weergegeven. Nieuw is dat men hier onderscheid maakt tussen de niet nitraatgevoelige hoofdteelten enerzijds en de nitraatgevoelige hoofdteelten anderzijds.
Reductie op werkzame stikstof t.o.v. basisnormering in gebiedstype 0

Mogelijke technieken met oog op het realiseren van terugverdienpercentages zijn ondermeer: inzaai van vanggewassen voor 15/09, inzaai van vanggewassen voor 15/10, onderzaai van een vanggewas bij maïs, ...
Voor de lijst van alle terugverdienpraktijken geraamde reducties kan u terecht op de website van de VLM Terugverdienpraktijken | Vlaamse Landmaatschappij
Hoewel een aantal van deze praktijken reeds in het najaar toegepast dienen te worden is het van het grootste belang hier nu al goed over na te denken. De uitgevoerde bemesting gebeurt namelijk nu reeds. Het is bijgevolg bepalend voor de afzetruimte. Het is bijgevolg van belang hier goed over na te denken en realistisch te zijn bij de keuze van terugverdientechnieken. Niet elke techniek is haalbaar op elk bedrijf of in elke regio. Daarnaast dienen de technieken aangevraagd te worden in de verzamelaanvraag.
Bemestingsrechten:
Sinds MAP 7 gaan de mestrechten automatisch naar de gebruiker van de hoofdteelt en dit ongeacht het gebiedstype. Mestrechten en aangifte teelt zijn bijgevolg onlosmakelijk verbonden. Het is bijgevolg niet langer mogelijk om te werken met G-percelen, nog met formulier 4 voor gebruik van mestrechten op gronden van particulieren.
Vrijstelling:
Indien u na een positieve bedrijfsevaluatie een vrijstelling hebt bekomen bent u vrijgesteld van gebiedsgerichte maatregelen. Concreet betekent dit dat:
De bemestingsreductie punt 3 niet op u van toepassing is
De ontvanger van dierlijke mest op percelen in gebiedstype 2 en 3 geen gebruik dient te maken van een erkende voerder na 1 juli. In geval van vrijstelling bij de afnemer is het voldoende om hiervoor de AGR GPS app te gebruiken hetgeen na 1 juli zowel verplicht is voor burenregelingen als voor vervoer naar eigen gronden.
U het gebruiksregister van het kunstmestregister niet dient aan te vullen. Let op het blijft echter wel verplicht uw verhandelingsregister tijdig aan te vullen en uw effectief gebruik door te geven tijdens het invullen van de mestbankaangifte.
Wenst u zelf een vrijstelling aan te vragen, dan kan dit voor 31/05/2025. Hierbij zullen uw percelen d.m.v. bedrijfsevaluatie bemonsterd worden in het najaar van 2025. In geval van een gunstige evaluatie gaat uw vrijstelling in vanaf 2026.
Beschermingsstroken
Binnen MAP 7 werd het concept beschermingsstroken ingevoerd langs VHA-waterlopen. De inzet hiervan wordt gefractioneerd ingevoerd.
Zo geldt er vanaf 2025 de verplichting om deze stroken toe te passen in gebiedstype 2 en 3 wanneer men op het perceel grenzend aan de VHA-waterloop een nitraatgevoelige hoofdteelt wenst te verbouwen. Deze strook dient minstens 5 meter breed te zijn, waarvan 1 meter teeltvrij en 4 meter niet nitraatgevoelige teelt. Deze strook is zowel fyto-, bemestings- als bewerkingsvrij.

Vanaf 2026 wordt de regeling uitgebreid tot beschermingsstroken van 3 meter langs alle VHA-waterlopen dus ongeacht het gebiedstype of teelt. Hierbij blijven de verstrengde 5 meter beschermingsstroken van toepassing bij percelen in gebiedstype 2 en 3 gecombineerd met nitraatgevoelige hoofdteelten.
Algemeen dient men een beschermingsstrook als volgt op te bouwen: 1 m teeltvrij gevolgd door 2m of 4m buffergewas of spontane vegetatie (gras, vlinderbloemigen, houtachtige, ...) in functie van de verplichting. Hier geldt naast een bemestingsverbod ook een bewerkingsverbod met uitzondering van onderstaande bewerkingen.
Toegestane bewerking: Maaien (niet toegelaten 15/3-15-7) Probleemonkruid plekgewijs mechanisch bestrijden
Buffergewas vernieuwen (max 1 keer om de 3 jaar)
Rijden als gevolg van gebruik als wendakker
Bewerkingen in kader van beheer waterlopen
Let op bij afhellende percelen of in VEN gebied geldt er een bemestingsverbod binnen de eerste 10 meter grenzend aan de VHA-waterloop.
Ook hier dienen we binnen MAP 7 rekening mee te houden:
Hogere uitscheidingsnormen: voor melkkoeien met producties hoger dan 10.000 L op jaarbasis worden de uitscheidingsnormen uitgebreid. Daarnaast worden er voor zoogkoeien gefractioneerd hogere uitscheidingscijfers ingevoerd. Het is aangewezen hier rekening mee te houden met het oog op eventuele mestontvangst/ mestafvoer voor productiejaar 2025.
Verstrengde normering richting overbemesting op perceelsniveau. Vanaf heden mag de bemestingsruimte op perceelsniveau slechts overschreden worden met 25% voor werkzame stikstof en 50% voor dierlijke stikstof. Hierbij dient de bemestingsruimte op bedrijfsniveau steeds gerespecteerd te worden. Men mag dus bepaalde percelen overbemesten wanneer men andere onderbemest en dit binnen de hierboven aangegeven limieten.
VEN: mogelijkheid tot vervroegde inwerkingstreding van nulbemesting in VEN gebied op vrijwillige basis mits vergoeding
Staalnames: vanaf 2025 stapt men af van het concept van perceelsevaluaties en zullen er enkel nog bedrijfsevaluaties uitgevoerd worden. De selectie hiertoe gebeurt op basis van risicoanalyse of na aanvraag door de landbouwer.
Welke invloed heeft MAP 7 op het invullen van de verzamelaanvraag:
Doordat er slechts 1 perceelsverantwoordelijke meer is met name degene die de hoofdteelt gebruikt en hierdoor automatisch de mestrechten heeft vallen gebruikscodes M en H weg. Men kan dus enkel nog percelen aangeven als gebruiker van de hoofdteelt en mestrechten P of als gebruiker van de nateelt N Gebruik van een perceel van een particulier enkel voor bemestingsrechten (voordien formulier 4) is tevens niet langer van toepassing.
Verplichte aanleg van een beschermingsstrook van 5m langs VHA-waterlopen in gebiedstypen 2 en 3 waarbij men op het aangrenzend perceel een nitraatgevoelige hoofdteelt wenst te verbouwen. Deze stroken dient men in te tekenen als een afzonderlijk perceel in de verzamelaanvraag. Vervolgens dient men deze percelen ook te identificeren als beschermingsstrook door de hierdoor voorziene vakjes aan te vinken.
Op deze stroken kunnen landbouwers vrijwillig deelnemen aan een ecoregeling bufferstroken langs VHA-waterlopen. Raadpleeg zeker de infofiches ecoregelingen indien interesse.
Technieken terugverdienen bemestingsruimte werkzame stikstof zijn aan te vragen in de verzamelaanvraag.
Overige nieuwigheden in de verzamelaanvraag 2025:
Wil u meer weten rond dewijzigingen in de verzamelaanvraag 2025, raadpleeg dan zeker de website van het agentschap voor landbouw en zeevisserij. [JP2]
Verzamelaanvraag 2025 is van start gegaan | Landbouw en Zeevisserij