Nog op zoek naar een inzaaigewas met extra rendement?
De teelt van gele gedroogde zomererwten kan een mooi alternatief zijn om je teeltplannen in te vullen. Daarnaast bieden gele erwten voordelen voor enerzijds je teeltrotatie, anderzijds verbeteren ze als vlinderbloemige de bodemomstandigheden. Zo leveren ze een voorvruchtwaarde voor graangewassen van +/- 125 EUR.
Ondersteuning met ecoregeling
Telers van gele erwten kunnen beroep doen op de ecoregeling voor éénjarige eiwitteelt (600 EUR) én gedurende 4 opeenvolgende jaren de ecoregeling voor vruchtafwisseling met een vlinderbloemige (4 x 108 EUR = 432 EUR). Met een gemiddelde opbrengst van 4 ton/ha die we in 2024 haalden met de gele erwten bekomen we op deze manier een mooie rentabiliteit en netto winst van +- 1100 EUR/ha, rekening houdend met een variabele kost (+/- 900 EUR) en pachtprijs (+/- 375 EUR) van in totaal +/- 1300 EUR. Daarnaast moet je rekening houden met een voorvrucht meerwaarde van +/- 125 EUR/ha in graanrotaties voor het jaar nadien, vanwege enerzijds de stikstof die ze in de bodem voorzien via hun wortelknobbeltjes en anderzijds ook een verbeterde bodemstructuur,...
De teelt van gele erwten
Gele erwten vragen minder input. Ze hebben een kort groeiseizoen en gemakkelijkshalve kunnen de teelthandelingen met klassieke graanmachines voor het zaaien en het oogsten.

Bodem en voorbereiding
Zorg voor een goede bodemstructuur met een pH hoger dan 6 voor de wortelknobbeltjes. Tijdens de bloei is voldoende vocht in de bodem cruciaal. Daarnaast is een vruchtwisseling van 1 op 5 vereist om problemen met voetziektes zoals Aphanomyces, fusarium en pythium te vermijden. Daarnaast is een zaaizaadbehandeling vereist. Hou ook rekening met slakkenschade daar vorig jaar de druk in alle teelten enorm hoog was. Bestrijden kan met bv. Metarex One of Sluxx korrels.
Algemene bemesting en keuze van bladvoeding
N-bemesting is niet gewenst, P en K kan je aanvullen indien nodig, daar erwten moeilijk P opnemen. Zeker in de beginfase voor de ontwikkeling van het wortelstelsel is dit belangrijk. Baseer je op de resultaten van een beschikbare bodemanalyse. Voor andere elementen zoals Mg, Ca en Mn kan een toepassing met een bladvoeding zoals Optima Vigor+ of Actyvium Green Mn.
Gewasbesscherming
1. Onkruidbestrijding
Voor de onkruidbestrijding steunen we in VO op Novitron Damtec en Stomp waarin we 3 a.s. combineren. In correctie vanaf +/- 10cm gewashoogte kan een bentazon-houdend product zoals Basagran of Corum (+ Dash), Butizyl of waar nodig een grassenmiddel zoals Fusilade Max. Let wel op, meng nooit een grassenmiddel met een bentazon-houdend product om gewasverbranding te vermijden. Gebruik bentazon-houdende producten enkel op een afgehard gewas.
2. Insecten
Let op bladluizen, de erwtenpeulboorder en de bladrandkever. Voor bladluizen hebben we de typsiche bladluismiddelen. Sivanto Prime heeft naast een nawerking van 3 weken nawerking ook een contactwerking. Ook Teppeki is mogelijk, maar heeft een kortere nawerking van 1-2 weken. Pirimor heeft niet meer de beste bladluiswerking maar kan bij een vroege behandeling nuttig zijn. Pyrethroïden zoals Karate Zeon hebben een toelating tegen o.a. bladluizen, bladrandkever en erwtenpeuldoder. Mavrik heeft een toelating tegen bladluis, trips, bladvretende rupsen en galmuggen. Controleer fytoweb voor de toelating per product. Let voor deze behandeling op voor bestuivers (bijen e.a.), zeker wanneer je pyrethroïden toepast. Behandel steeds s’avonds en let extra op met een bloeiend gewas.
3. Fungiciden
Luna Sensation werkt zeer goed tegen antracnose, botrytisch en witziekte. De werking is systemisch met een lange nawerking. Behandel daarom best op een groeiend gewas. Als de bloemblaadjes afvallen zit het middel in het gewas en biedt het optimale bescherming. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een vervolg behandeling nodig zijn. Zeker als er veel regen en vocht is. Best 10-14 dagen later een vervolgbehandeling doen tegen sclerotinia en botrytisch.
Daarnaast kunnen ook middelen zoals Scala, Switch, Amistar. Amistar heeft een zekere werking tegen valse meeldauw al blijft dit zeer beperkt. Het heeft een heel goede werking tegen anthracnose, en een meerwaarde tegen botrytisch en witziekte. Scala heeft een degelijke werking tegen zowel anthracnose en botrytisch. We vullen aan met Switch welke tevens een degelijke werking heeft tegen deze 2 ziektes, maar aanvullen ook tegen witziekte. Hermovit werkt preventief zeer goed tegen witziekte.
Valse meeldauw overleeft in de bodem bij koelere temperaturen. Voor de bestrijding zijn geen toegelaten bestrijdingsmiddelen beschikbaar.