Benieuwd hoe onze tarwerassen gescoord hebben?
Onze wintertarweproeven zijn geoogst en de resultaten zijn intussen gekend. Kom hier te weten hoe onze rassen gescoord hebben.Onlangs deelden we al de resultaten van onze gerstrassen. Wie dit artikel gemist heeft, klik hier. Intussen werden ook de resultaten van onze wintertarweproeven verwerkt en willen we deze graag met jullie delen.
Ook voor de tarwe zien we een grote variatie in resultaten tussen de verschillende proeven en locaties. Dit is te wijten aan de moeilijke zaai omstandigheden en de extreme neerslag die afgelopen maanden gevallen is. Het was een zachte en zeer natte winter, waarbij het nat bleef tot pakweg midden juni. Hierdoor werd er bij de gevoelige variëteiten al vroeg op het seizoen veel bruine roest vastgesteld. Septoria werd zowat heel het seizoen waargenomen en de gele roest aantastingen bleven beperkt en zeer lokaal.
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de proeven die voor de regen gezaaid werden (dit wil zeggen zaai in oktober) en laat gezaaide proeven, onder andere de proef van Koksijde bij het LCG. Bij de vroeg gezaaide proeven kwamen de rassen al vroeg in bloei, onder natte weersomstandigheden, waardoor de fusarium druk hoog was. De vroege rassen kregen het in deze proeven zwaar te verduren. Bij de late zaai kwamen de rassen later in bloei, onder betere weersomstandigheden, waardoor de fusarium druk lager was en de opbrengsten hoger liggen. Goed uitstoelende rassen kenden in deze proeven zeker hun voordeel. Bij de analyse van de verschillende proefresultaten is het belangrijk om deze informatie in jullie achterhoofd te houden.
Vergelijk steeds meerjarige resultaten op meerdere locaties, daar deze kunnen tonen wat een variëteit kan op verschillende bodemtypes en tijdens verschillende weerscondities.
KWS Sverre – de complete tarwe bij uitstek
Dit supergezonde ras heeft het dankzij zijn goed uitstoelend vermogen in alle proeven in België supergoed gedaan. Dit jaar haalde deze variëteit in alle Belgische proeven een gemiddelde opbrengst van 108,8%. Naast een hoge stro-opbrengst, heeft KWS Sverre ook een goede aarfusarium tolerantie, wat hem geschikt maakt om te zaaien na maïs in de rotatie.
SU Ecusson – het ras zonder fouten
Ben je op zoek naar zekerheid? Kies dan voor het ras SU Ecusson dat gezondheid, legervastheid en een stabiele opbrengst combineert.
Celebrity – de ster binnen de tarwes
Deze variëteit kreeg het, omwille van zijn vroegrijpheid, hard te verduren in de proeven dit jaar. Daar waar de proef laat gezaaid werd, zoals in Koksijde in het LCG, kwam zijn ware potentieel tot uiting met een opbrengst van 104,1%. In de proef in Bertem, waar de standdichtheid van de planten laag was, kwam zijn uitstekend uitstoelend vermogen naar voren met een opbrengstgemiddelde van 114,4%! Ook meerjarig scoort deze variëteit, met een Belgisch gemiddelde van 101,3%.
Campesino – de vaste waarde
Het ras dat al enkele jaren meeloopt, en dit jaar nog maar eens bewees dat zijn opbrengstpotentieel hoog is met een gemiddelde van 110,8% over alle Belgische proeven. Het is een vroeg ras met goede legervastheid en hoog hectolitergewicht. Wel opletten voor zijn gevoeligheid voor gele roest.
Crossway – de weg vooruit
Deze A-kwaliteit tarwe scoort met zijn uitstekende tolerantie voor gele roest en aarfusarium en haalt meerjarig een mooie opbrengst van 100,7%.
SU Hyreal – hét antwoord voor complexe percelen
Deze hybride tarwe kan een oplossing bieden op moeilijkere gronden en uitzonderlijke weersomstandigheden met zijn uitstekende uitstoeling en diepe beworteling. Dat bewees hij ook in dit speciale jaar met een gemiddelde opbrengst van 112,2% over alle Belgische proeven.
Gleam – jouw glimlach op de weegbrug
Dit ras is intussen dé referentie geworden op vlak van korrelopbrengst op de betere tarwegronden. Naarmate de grond zwaarder wordt, stijgt de opbrengst van deze topper. Deze oude getrouwe scoort na 6 jaar op de poldergrond in het LCG-netwerk nog steeds met een meerjarig gemiddelde van 106,7% over de periode 2018-2023.
RGT Perkussio – de tarwe die tumult maakt
Deze korte, gebaarde variëteit heeft een uitstekende tolerantie voor gele roest en produceert veel aren/m². Hierdoor haalde hij een meerjarig gemiddelde opbrengst van 99,3%.
KWS Smart – hét ras voor late zaai
Dit ras is geschikt om tot januari-februari te zaaien door zijn uitstekend uitstoelend vermogen. Het ideale ras voor late zaai dus!
Ontdek ons uitgebreid aanbod hier of neem contact op met je Aveve-zaakvoerder.