Melkvee banner 2 1280x720px

Wat te doen tegen melkvetdaling tijdens de zomer?

Het is een jaarlijks terugkomend fenomeen. Vanaf mei tot oktober kent het gemiddeld vetgehalte op de melkveebedrijven een dalend verloop. Dat zien we duidelijk in de grafiek van de Vlaamse melkophalingen van MCC-Vlaanderen.
Wat te doen tegen melkvetdaling tijdens de zomer?

Hoe komt dit juist?

De oorzaak is multifactorieel. De effecten zijn op het ene bedrijf meer uitgesproken dan op het andere, alsook zijn er verschillen van jaar tot jaar. Zo brengt de hoeveelheid weidegras een hoger niveau omega-3 vetzuren aan. Bij hittestress zullen de koeien meer gaan hijgen en treedt er makkelijker pensverzuring op. Een derde belangrijke oorzaak zijn rantsoenwissels, deze vragen steeds een aanpassing van de pensbacteriën. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer kans op destabilisatie van het pensmilieu met impact op de afbraak van de vetzuren in de pens.

Hoe kan je dit beperken?

Om te vermijden dat koeien in een melkvetdepressie terechtkomen, dien je daarom tijdig met volgende rantsoenmaatregelen te starten:

  • Zorg steeds voor een goed gemengd, fris en constant rantsoen

  • Voeg extra natriumbicarbonaat toe of gebruik een krachtige pensbuffer nr 455 Acidomixx

  • Let op met te hoge hoeveelheden suikers en snel afbreekbaar zetmeel

  • Gebruik pensbestendige vetten

Zet in op nr 478 Lipomixx of nr 9 Glucogras Balance van Aveve

Pensbestendige vetten bevatten zeer veel VEM, waardoor ze de energieconcentratie van het rantsoen verhogen. Deze pensbestendige vetten worden zonder transformatie opgenomen in het bloed en in de uier in grote mate ingebouwd in het melkvet. Met Nr. 478 Lipomixx in de mengwagen of Nr. 9 Glucogras Balance in de krachtvoerautomaat ondersteun je niet enkel de melkproductie, maar boost je eveneens het vetgehalte! Bekijk hoe we jouw rantsoen zomerklaar kunnen maken met je Aveve-expert!