22.10.24_AN_Nieuwsbrief_Aandachtspunten bij het vervoederen en inkuilen van groene maïs

Aandachtspunten bij het vervoederen en inkuilen van "groene" maïs

Rundvee > GezondheidRundvee > AdviesRundvee > Actualiteit
In dit artikel lichten we kort enkele aandachtspunten toe rond het inkuilen en vervoederen van “groene” maïs.

Hier en daar zien we al bedrijven die verse en nog vrij groene maïs aan het voederen zijn. Belangrijk om hierbij enerzijds bewust te zijn van het risico op pens- en dikke darmverzuring en anderzijds de vorming van ethanol in de kuil. Beiden zijn ongewenst en komen wel vaker voor in snijmaïs die nog erg groen of niet rijp was. Bij een verwacht droge stof gehalte van de snijmaïs van 30% of lager is de kans op vorming van alcohol door gisting extra groot. Sommige van deze producten beïnvloeden de smaak, opname en vertering negatief.

Ethanol vorming in snijmais kan worden veroorzaakt, doordat de (groene) stengel tijdens hakselen nog te veel vocht bevatte wat samen met het zetmeel door gisten wordt omgezet in ethanol. Bij een laag drogestofgehalte, een goede verteerbaarheid van de NDF en dan met name wanneer deze kuilen intensief zijn aangereden, geven een verhoogde kans op ethanolvorming. Dit geeft een lagere voeropname door de onaangename lucht/smaak. Met zout kan men de smaak wat verbeteren. Het vocht in de gele laag is vaak zuur, vooral het zure vocht in deze laag kan gemakkelijk pensverzuring veroorzaken.

Enkele tips:

  • Zorg voor een optimaal drogestof percentage bij inkuilen. Te nat werkt gisten in de hand door vocht, te droog werkt gisten in de hand via zuurstof (moeilijk te verdichten).

  • Snel een lage pH bereiken, zorg dat de omstandigheden gunstig zijn voor melkzuurbacteriën!

  • Vooral propionzuur en azijnzuur zijn effectief tegen gisten, gebruik daarom een toevoegmiddel dat zorgt dat de omstandigheden voor gisten niet gunstig zijn.

  • Schoon inkuilen met weinig grond of zand insleep werkt preventief.

  • Een secuur uitkuilmanagement en een voldoende voersnelheid houdt de kuil stabiel.

  • Verdun een maiskuil waarin alcohol of ethanolvorming is ontstaan met andere producten.

  • Valt de opname tegen, strooi er dan wat voederzout overheen voor een betere smaak.

  • Nr 455 Acidomixx in het voer ondersteunt het afweermechanisme bij pens- en dikke darm verzuring. We adviseren hiervoor 175 gram per dier per dag.

De Aveve agrarische zaakvoerders helpen je graag verder!