maïs rassen aveve

Maïs

Maïs is en blijft een sterkhouder binnen de ruwvoederteelten. Het is geschikt voor elke ondergrond en vraagt weinig bemesting en gewasbescherming. Bovendien zorgt maïs voor een energieboost voor jouw melkvee. Maar om een kwaliteitsvolle, hoge opbrengst te realiseren is het belangrijk om van bij het begin de juiste keuzes te maken, van veld tot kuil.

Zorg voor een maïskuil met voldoende zetmeel en goede bewaareigenschappen door kort te hakselen en de maïs niet te rijp te laten worden. Door voldoende gewicht op de kuil te zetten en een inkuilmiddel te gebruiken ondersteun je het fermentatieproces en krijg je een kwalitatieve kuil zonder teveel verliezen.

Je Aveve-expert kent alle goede praktijken en adviseert je welke kuilmiddelen een meerwaarde kunnen zijn op jouw bedrijf.

Dent vs flint 968x455px

Dent of flint

De keuze tussen maïs met een deukje in de korrel (dent) of een rondere korrel (flint) hangt af van je voorkeur en de samenstelling van je rantsoen. Hoe zit het op jouw bedrijf met de ruwvoedervoorraad? Wil je sturen op een betere vertering of wil je naar een hoger zetmeelgehalte? Het antwoord op deze vragen is bepalend voor de keuze van het maïsras dat het best past op jouw bedrijf. Je Aveve-expert helpt je de juiste keuze te maken.

Zetmeelgehaalte 968x455px

Zetmeelgehalte

Hoeveel zetmeel hebben jouw dieren precies nodig om optimaal te presteren? En hoe efficiënt gaan ze daarmee om? Hoe groot is het aandeel maïs in jouw rantsoen? Bij Aveve helpen we je in kaart te brengen welke rassen het best passen bij jouw bedrijf en hoe je je teelt het best bemest, hakselt en inkuilt. Het resultaat: meer rendement in de stal.

Verteerbaarheid 968x455px

Verteerbaarheid

Op zoek naar maïs die maximaal energie aanlevert in het rantsoen? Dan is een vlotte verteerbaarheid cruciaal. Laat je bijstaan door je Aveve-expert om de juiste rassen te kiezen, je maïsland goed te managen en optimaal aan de slag te gaan met je maïskuil. Wist je bijvoorbeeld dat snel beginnen aan een nieuwe kuil ervoor kan zorgen dat er nog teveel bestendig zetmeel aanwezig is? Dit zorgt voor een mindere benutting en kan tot dikke darm verzuring leiden. Vermijd energieverspilling van je dieren en bouw op het advies van onze experten.

Wil je meer weten over onze ruwvoederteelten?
Wil je meer weten over onze ruwvoederteelten?

Neem contact op met onze experts!